Universiteit Leiden wint NVER Pleitwedstrijden 2019!

De 12de editie van de NVER Pleitwedstrijden is gewonnen door Team Leiden l’Expert van de Universiteit Leiden (Katja Van Aelst, Jari Boekhorst, Tobias Korvinus, Andriana Kosma en Elisa Lambooij).

De rijke en zeer actuele casus van dit jaar had raakvlakken met zowel de Brexit als het Europese strafrecht en werd geschreven door dr. Jorrit Rijpma en dr. Armin Cuyvers van de Universiteit Leiden. Drie moedige teams van de Universiteit Utrecht en de Universiteit Leiden streden op woensdag 22 mei 2019 om de felbegeerde NVER Wisselbeker.

Het zeer eerbiedwaardige Hof van Justitie van de Europese Unie legde de pleiters een middag lang het vuur aan de schenen en bestond dit jaar uit:

  • mr. Thom Dieben (Partner, Jahae Advocaten);

  • mr. Sandra Lange (Staatsraad, Raad van State);

  • mr. Charlotte Schillemans (Ministerie van Buitenlandse Zaken, Afdeling Europees recht); en

  • mr. André Verburg (Staatsraad, Raad van State).

De pleitsessies vonden plaats in de statige Rechtenkamer in het Academiegebouw van de Universiteit Leiden. Er werden vurige pleidooien gehouden, scherpe vragen gesteld en verrassende argumenten naar voren gebracht. Kortom: het was een zeer boeiende en spannende middag!

Last but not least was er dit jaar naast de prijs voor het Beste Team voor het eerst nóg een prijs te vergeven: namelijk die voor Beste Pleiter. Omdat de deelnemers zeer aan elkaar gewaagd waren, besloot het Hof deze editie twee Beste Pleiters te selecteren: Katja Van Aelst (Universiteit Leiden) en Laura van den Berg (Universiteit Utrecht). De Beste Pleiters krijgen een Europeesrechtelijke stage aangeboden bij de Raad van State en het Ministerie van Buitenlandse Zaken.

0.jpg